söndag 5 februari 2012

Hembryggning - Omtappning - Team America Pale Ale

Idag var det dags för omtappning av min andra hembryggd, Team America Pale Ale, som jag bryggde förra fredagen. Den har stått och jäst i 17-18grader men var nog nere på 16 grader en kall dag eller två innan jag stängde ventilen till rummet. Tanken var att jag skulle tappat om den i fredags men då jäste det fortfarande på ganska bra så jag valde att vänta några dagar till. Idag var det ca fyra "plupp" i minuten och det fick vara dags.

Tror det mesta gick bra. Det var väldigt mycket skum kvar på ytan när jag öppnade locket och jag vet inte om det är bra eller dåligt. Sist var det bara små öar med skum när jag tappade om. Torrhumlade med 45g Amarillo kottar som förmodligen bara kommer flyta omkring på ytan(?).

Jag var inte så snål den här gången så jag lämnade kvar lite mer i primären och förlorade två liter under omtappningen. Men jag tror det kan vara värt det för att slippa få med för mycket slurry.

Om jag jämför med min första öl så känns nog kroppen lite större och inte riktigt lika stark beska. Lite lätt sötma finns det också men man får leta efter den. Spontant så tyckte jag inte det var så stor skillnad på dem man det kanske man inte känner på grönölen. Särskilt eftersom båda ölen har varit American pale ale/ipa.

Fg:1.010 (1.012 enligt receptet)
Volym före omtappning: 16 liter.
Volym efter omtappning: 14 liter.

Primär slask
Krämig jäst
Omtappning
45g Amarillo
14 liter i sekundären
FG: 1.010
Grönöl

Inga kommentarer: