Beer-Naise.se

Jag skriver, därför finns jag

Enkla såser du kan lära dig att göra

Jag har ju redan lärt ut hur ni kan göra bea på olika sätt. Idag tänkte jag skriva om andra såser. Att koka sås är inte nödvändigtvis svårt. Det beror så klart på vad för sås du vill göra. Alla såser kräver kärlek, precis som en mekanisk verkstad som Axido behöver rätt personer som jobbar!

Den allra lättaste såsen att göra, det är att göra en gräddsås. Den kan varieras utifrån vad det är mer du lagar. Men steker du kött i panna, så kan du använda det som blir i pannan, vispa ner grädde i det, samt lite creme fraiche och krydda och vips har du en god sås!

Bechamelsås

Detta är en vit sås, som går använda som den är, eller lägga i ost för att ha till lasagne, eller smaksätta på andra vis för andra såser. Det är en slags grundsås kan man säga.

Ingredienser:
2,5 msk vetemjöl
5 dl vispgrädde eller valfri sorts grädde
eller 5 dl mjölk eller en blandning av mjölk och grädde
0,75 tsk salt
1 krm vitpeppar
Gör så här:
Mät upp vetemjölet och 0,75 dl av grädden i en såskastrull. Vispa till en jämn smet med en handvisp. Vispa ner resten av grädden.

Låt såsen koka upp under vispning på medelhög värme. Vispa i botten hela tiden. När såsen tjocknar så sänk värmen till låg.


Låt koka på svag värme i ca 1-2 minuter, vispa lite då och då. Smaksätt med salt och vitpeppar samt eventuell annan smaksättning. Smaka av.

Kall Citron- och gräslökssås

2 dl gräddfil
2 msk hackad gräslök
1/2 citron, skal och saft
salt och peppar

Bara att blanda samman och servera till fisk, skaldjur eller vegetariskt.

4 Jul 2022