Beer-Naise.se

Jag skriver, därför finns jag

Får jag dra el själv?

När det handlar om el, så är det som så att i de flesta fall är det ett måste att anlita en behörig elektriker. Alltså en auktoriserad elektriker. Sådana finns på Eljour. Anledningen att du ska låta en elektriker göra det är dels att el, det är farligt, du kan dö om du gör fel. Du kan även riskera att koppla fel så att det börjar brinna. El som dragits av dig som privatperson och leder till fel, brand eller olycka, det kan få allvarliga konsekvenser. Du får inte ut något på försäkringen samt att du kan faktiskt bli åtalad och få fängelse. 

Dessa saker får du göra

Det finns vissa saker i hemmet du får göra, om du känner att du kan och förstår hur det ska göras. Du får bland annat byta proppar, byta glödlampor och lysrör och montera skarvsladdar. Du får även reparera skarvsladdar eller apparatsladdar, byta fast installerade strömbrytare och vägguttag – under förutsättning att dessa inte är över 16 ampere. Se till att alltid bryta strömmen och jobba på ett säkert sätt. Är du osäker, anlita en elektriker!

Dessa saker får du inte göra

Sedan finns det så klart även saker du inte får göra. Det handlar då om fasta installationer så väl som installera golvvärme. Du får inte heller byta ett ojordat vägguttag mot ett jordat eller lägga kabel i mark ute. Dessa saker får alltså bara göras av behöriga elektriker. 

10 Jul 2020