Beer-Naise.se

Jag skriver, därför finns jag

Lättgjord bearnaisesås

Det är inte svårt med bearnaisesås, påstår youtubaren Matgeek, men pilligt är det minsann och ingredienslistan är lång. Äggulor, dragon, schalottenlök (när har man hemma det?), dijonsenap, vitvinsvinäger, vitpeppar, smör, cayennpeppar, persilja, salt och peppar. Här kommer hela receptet:

  • 2 schalottenlökar
  • 3 msk vatten
  • 3 msk vitvinsvinäger
  • 1 kvist dragon
  • 4 vitpepparkorn
  • 500 g smör
  • 5 äggulor
  • 1 knivsudd dijonsenap
  • 1 knivsudd cayennepeppar
  • Färsk persilja
  • Salt & peppar
  • Hacka löken. I en liten kastrull häller man vatten, vinäger, lök, dragon och vitpeppar. Koka upp och reducera till hälften. Sila av och låt svalna.

    Smält smöret och låt svalna en aning. En perfekt temperatur är 50-55 grader men det är inte så knussligt.

    Häll äggulorna i en bunke. Tillsätt senapen samt den nedkokade vinägern. Ställ bunken på ett vattenbad och vispa oavbrutet.

    Efter ett tag börjar äggulorna och vätskan bilda en fluffig smet. Fortsätt vispa tills det är riktigt tjockt och fluffigt. Har du en termometer är 62-65 grader en alldeles lagom temperatur. Hettar man upp den för mycket kommer äggen koagulera och då blir det bara en grynig sörja.

    När äggvispet är klart tillsätter man smöret i en tunn stråle under konstant vispande. Det är ofta här som det knyter sig men om man bara häller i en fin stråle, inte stressar och vispar hela tiden så blir det sällan några problem. Man kan öka tempot på hällandet efter ett tag. Risken för att den ska spricka är störst i början.

    Ju mer smör man har i, desto fastare blir såsen. Somliga gillar att ha i bottensatsen medan somliga tycker att det blir för mycket sälta. Testa och gör som du tycker blir bäst.

    När allt smör är vispat rör man i cayennepeppar, lite mer dragon, persilja, salt och peppar.Lycka till!

    20 jun 2017