Beer-Naise.se

Jag skriver, därför finns jag

Skumma trender

Den internationella marknaden med produkter till barn är stor och tillverkningen av barnprodukter är en jätteindustri. Med tanke på detta kan man vänta sig en stor variation både när det gäller smak och kvalitet. I detta inlägg ska du få ta del av två märkliga exempel.

Klädmode för barn

Ett att världens största klädmärken för barn är Bobo Choses från Spanien. Det är svårt att avgöra om det är skillnad på vad som är trendigt i Spanien och vad som är trendigt i Sverige. En sak som är känt är dock att vissa saker kan vara så fula att de i sin unika stil blir snygga.

Det som utmärker varumärket Bobo Choses är att varje enskilt plagg har inslag av en naivitet och barnslighet. Vissa tryck ser ut som om ett barn har ritat det. Uppenbarligen gillar många detta för att märket sticker ut i sin stil. Marknadsföringen ger ett ännu mer märkligt intryck då bilderna ofta är dassiga.

På bilden syns en barnmodell som har bara ben och stickade bloomers nedtill. Vissa blir helt galna i detta plagg medan andra tycker att det ser så fult och töntigt ut. Upptill har flickan en grönaktig tröja med slarvigt skissade gäss som print. Även detta plagg är så fult att vissa tycker att det blir fint. Slutligen har modellen över tröjan en topp av denim med rynk och volanger. På toppen finns en broderad jordgubbe med ett leende ansikte.

Varje plagg för sig är fulsnyggt men tillsammans kan man tycka att det är så fult och töntigt att man är rädd att den som klär sig så blir retad av kamraterna. Ändå finns det föräldrar som skriker efter denna utstyrsel. Hur är det möjligt?

Även om det är svårt att förstå trenderna, både för vuxna och barn, ska man veta att klädmärket Bobo Choses har en enormt hög kvalitet på sina kreationer. Inte ens de största entusiasterna förstår vilken fantastisk kvalitet vissa plagg har. Om man bara gillar stilen får man valuta för pengarna.

Inredning till barnrummet

När det gäller inredningsartiklar för barn, som är nästa exempel, finns det många märken som gör riktigt snygga saker. Ett av de märken som sticker ut är Roommate som verkligen har en design som gör vuxna och barn glada. Ibland kan det dock bli för mycket av det goda.

För ett år sedan presenterade Roommate sin nya kollektion på mässor runt om i Europa. Vid några av mässorna fick deras främsta produkt pris för bästa design. Det var en speldosa i form av en ananas med ögon på. Även en stor kudde med samma form och stil ingick i kollektionen.

Den spontana känslan är att speldosan är så ful att den kan bli snygg, för vissa. Dessa vissa är troligtvis få eftersom speldosan inte säljer på den skandinaviska marknaden. Med tanke på att Roommate är ett danskt varumärke är det något av ett bakslag att nyheterna inte säljer.

Varumärket är populärt och säljer generellt bra. Kvalitén är också hög. Ibland blir det dock inte som man tänkt sig.

Den svenska marknaden

Man kan skratta åt mode och trender. Samtidigt ska man vara på det klara med att svenskar är väldigt försiktiga när det gäller kläder och inredning. Det är som att svenskar i allmänhet är rädda att något ska sticka ut för mycket.

Kläder med starka färger går nästan aldrig hem. Samtidigt säljer det i andra delar av världen. Man ser nästan aldrig barn i Sverige som har rött på sig (om det inte är runt juletid). I Asien säljer röda barnkläder stort. I Sverige är föräldrarna oerhört känsliga för att kläder ska se töntiga ut. I andra länder bryr de sig inte om det. Man köper det man gillar helt enkelt.

När man pratar om väder är grått väder bland det tråkigaste. Motsatsen till att något är färgstarkt är att det är grått. Ändå är det fortfarande så att svenska barnrum genomgående är grå. Den enda variationen man kan hitta är olika nyanser av grått.

Tyck till. Är vi svenskar för försiktiga när det gäller kläder och inredning?

27 Dec 2019